woensdag 7 maart 2012

Lampenkap maken - de handleiding

Wil je graag onder begeleiding een lampenkap leren maken? Kijk dan zeker eens naar onze workshopagenda of laat de workshop bij je thuis doorgaan (min 6 pers). Meer info vind je hier.

Maar, veel creatieve lezers onder jullie kunnen dit ook zelf, daarom deze stap-voor-stap handleiding!

Wat heb je allemaal nodig om hieraan te beginnen?
Alle materiaal kan je vinden in de Shop van Huisje Creatief
- ASLAN lampenkap folie
- stof of dun bedrukt papier
- textiellijm voor stof of papierlijm (ik gebruikte vinyllijm) voor papier
- wasspelden
- 2 ringen: één open ring en één ring om de lamp in te hangen (zie foto hieronder)
eerst meet je de buitenomtrek van de ringen (3.14*diameter). Je knipt nu een stuk aslan folie met als hoogte de gewenste hoogte van de lamp en als breedte 1 cm meer dan de buitenomtrek: deze cm zal overlappen om de lamp rond te maken

Nu leg je het papier (of stof) onder de Aslan folie: je neemt aan de bovenzijde en aan de onderzijde 1,5 cm extra. één zijkant snij je gelijk met de folie en de ander zijkant neem je 1 cm extra

Nu trek je het doorzichtige folietje van de Aslanfolie af en tegelijk plak je dit op het papier/stof. Om te beginnen leg je de Aslan gelijk met het papier/stof (boven en onder heb je 1,5 cm extra), zoals hier:

Je eindigt dan met 1 cm papier dat je terugvouwt over de folie, dit mag je met lijm vastplakken.

Zo, het papier/stof hangt aan de folie. Nu nemen we de ringen erbij.
Maak in het papier/stof dat bovenaan/onderaan overhangt inknipjes zodat het gemakkelijk de ronding van de ring zal volgen

Bestrijk het extra papier/stof met lijm en leg de ring op het uiteinde van de aslanfolie, vouw nu het papier over de ring en zet vast met een wasknijper. Herhaal dit tot je helamaal rond bent, gebruik genoeg wasknijpers.

Update: Als je wil dat de lamp er helemaal uitziet 'zoals in de winkel' kan je de cm die je over de ring heen plooit nog verder wegwerken. Dit doe je dan met een oud aardappelmesje (of tandenstoker): duw de overschot papier tussen de ring en de lampenkapfolie.Laat 5-10 min drogen en haal de wasknijpers er af. Draai nu de kap om en doe hetzelfde voor de tweede ring: inknipjes geven, ring positioneren, lijm op het extra papier, papier over de ring plooien en wasknijpers zetten.
Nu moet je het overlappende gedeelte nog vastlijmen. Ik doe dit met een penseeltje langs de binnenkant, het teveel aan lijm kan je hier gemakkelijk wegvegen.

Een ander optie is eerst dit overlappende gedeelte vastlijmen en dan het extra papier/stof bovenaan en anderaan over de ringen plooien

Laat drogen en hang de lamp op. Succes!!

16 opmerkingen:

 1. Oh keitof! Ik vind geen leuke lampen voor de kinderkamer, dan maak ik die ook zelf. Merci! Waar haal jij je materiaal?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo mooi ! ... dat ik er bijna geen woorden voor heb ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oohh! Super! Wat een leuke tutorial!
  Zou dit ook lukken voor een staande lamp?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjewel voor de goede uitleg en de foto's. Ik vind het papier dat je hier gebruikt hebt geweldig! (blauw is mijn kleur) Heb je dat bij Schleiper gevonden?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, superleuke tutorial! Dat ga ik zeker eens proberen! Dank je wel voor de fijne uitleg!
  Erg mooi resultaat ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tof tof! Superblog, je hebt er een volger bij! Ik ben nog maar net begonnen maar ik vind het heel tof hoe andere creatieve dames het aanpakken... nice!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Daar ging ik net ook eens werk van maken...dikke merci voor de goeien uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw, supermooi en superstrak geworden!

  BeantwoordenVerwijderen